عضویت در سایت

اثرات تخمدان پلی کیستیک در بروز دیابت نتایج یک مطالعه بومی

حتما تا به حال واژه "تخمدان پلی کیستیک" را شنیده اید. این بیماری شایع‌ترین اختلالات غدد درون‌ریز  در زنان و شایع‌ترین علت نازایی ناشی از عدم تخمک‌گذاری می‌باشد.

نامگذاری این سندرم به دلیل وجود تخمدان‌های بزرگ محتوی تعداد زیادی کیست کوچک (در اغلب زنان مبتلا و نه در همه) است که در لایه بیرونی هر تخمدان قرار گرفته است.

قاعدگی‌های نا منظم، رشد موهای زاید، جوشهای پوستی (آکنه) و چاقی در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مشاهده می‌شود. این عارضه می‌تواند در نوجوانی با دوره‌های قاعدگی نا منظم مشخص گردد یا اینکه بعدها به دنبال افزایش وزن یا مشکل در باروری تشخیص داده شود.

ناباروری، چاقی و حالت پیش دیابت از جمله تظاهرات همراه این بیماری میباشد. حالت پیش دیابت که میتواند منجر به بروز دیابت نوع 2 در مبتلایان به این سندروم گردد، شاید یکی از مهمترین عوارض همراه با تخمدان پلی کیستیک باشد که میتواند بصورت مادام العمر سلامت فرد را تحت تاثیر قرار دهد.

در راستای اهمیت این موضوع، محققان مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی باروری پژوهشکده علوم غدد درون ریز و متابولیسم با استفاده از جمعیت تحت مطالعه قند و لیپید تهران، پژوهشی برای تعیین خطر بروز دیابت و حالت پیش دیابت در زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک انجام دادند.

دکتر فهیمه رمضانی تهرانی، رئیس مرکز تحقیقات اندوکرینولوژی باروری و مجری این طرح گفت نتایج این بررسی نشان داده است که  خطر ابتلا به دیابت و پیش دیابت در افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان زیر 40 سال بیشتر از زنان غیر مبتلا است. اما این سندرم احتمال ابتلا به دیابت و پره‌دیابت را در زنان بالای 40 سال افزایش نمی‌دهد.

وی با اشاره به مخاطرات دراز مدت و غیرقابل بازگشت دیابت خاطرنشان ساخت با توجه به افزایش ریسک ابتلا به دیابت در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در سنین زیر 40 سال باید با اصلاح سبک زندگی خطر ابتلا به اختلال تحمل گلوکز یا همان وضعیت پیش دیابتی و دیابت در این سنین را کاهش داد.

این متخصص زنان و استاد دانشگاه اضافه کرد از این یافته که حاصل یک پژوهش بومی بر روی جمعیت ایرانی است، باید در تعدیل راهنماهای بالینی موجود استفاده کرد. وی با توجه به تفاوتهای موجود در نژادهای گوناگون یادآور شد که توجه به نتایج مطالعاتی از این دست، به عنوان فرصتی مغتنم، توسط مدیران، سیاستگزاران عرصه بهداشتی و نیز سایر محققان میتواند در ارتقائ بهداشت عمومی جامعه ثمربخش باشد.

دکتر رمضانی در خاتمه افزود که این مطالعه نشان داده که علیرغم اثرات سندرم تخمدان پلی کیستیک در بروز دیابت در خانمهای زیر 40سال، این سندرم بعد از سنین 40 سال برای ابتلا به دیابت و پیش دیابت خطر افزوده‌ای ایجاد نمیکند و لذا برای بعد از 40 سال نیز روشهای سختگیرانه غربالگری برای دیابت فراتر از آنچه که برای غیر مبتلایان به تخمدان پلی کیستیک وجود دارد، ضروری نیست.